top of page
Search

За истинските смели – ЛГБТИ хората от Пловдив

Updated: Oct 12, 2020

През 2019 г. Пловдив беше Европейска столица на културата. През цялата 2019 г. в Пловдив се случи едно единствено събитие с ЛГБТИ насоченост, което срещна съпротивата на общинските съветници от ВМРО и БСП.

На 10.10.2020 г. заедно с местните хора от Пловдив организираме шествие под надслов „Пловдив срещу омразата“. Сборният пункт беше 17:30 пред Общината. Започнахме да се събираме, когато в 17:40 в дясно на нас се изправи стена от облечени в черно с качулки, маски и очила футболни хулигани. В 17:45 друга стена от футболни хулигани се изправи пред нас, а около фонтана се събраха техни поддръжници. Ние наброявахме не повече от 70 човека, а агитките бяха поне 120 човека. Полицията в началото на събитието се състоеше от 8 човека. Само след навременната намеса на Венета Лимберова, която се обади на Директора на „Охранителна полиция“ бяха изпратени още над 20 полицая. Това ни успокои, но чувството, че си хванат в капан без изход и без полезен ход, оставаше. Не можехме да помръднем от пространството пред Общината. От Полицията ни казваха, че не можем да вървим наникъде, защото това би представлявало опасност за живота на участниците.



В крайна сметка в 18:15 тръгнахме към градската градина на Пловдив, където се събрахме отново всички заедно и където успяхме да си поговорим за права, за престъпления от омраза, за солидарност, за приятелство и за любов. Направихме го, защото събитието в „Капана“, което предвиждахме да направим след шествието, беше отложено поради страх от вандализиране и от невъзможност от страна на Полицията да опази живота на всички ни.


Страхът надделяваше. На моменти мислехме, че от това няма да излезем живи… Но в крайна сметка извървяхме първия ЕДИН километър „ГОРДОСТ“ в Пловдив. Този един километър ще бъде запомнен от всички нас до края на живота ни и ще ни напомня за това колко смели и силни са ЛГБТИ хората на Пловдив, защото те остават в града си, защото всеки ден могат да срещат омразата, но те са поставили началото на промяната, началото на един по-добър живот за ЛГБТИ хората на Пловдив.


Снимки: Анастас Стас Тарпанов

61 views0 comments
bottom of page