top of page
Search

Стигмата над ХИВ в България все още убива




Крейг беше наш приятел. Или поне така ние го виждахме. Крейг беше англичанин и беше дошъл в България, за да намери и да живее един по-добър живот. И го живееше. Живееше на село с партньора си, работеше онлайн, гледаше градини, имаше много приятели. До преди няколко месеца, когато започва адът… На 20 март 2019 г. при „Правната програма“ на Действие дойде Мартин – партньорът на Крейг. Разказа ни най-големия си кошмар – да гледаш партньора ти да умира в ръцете ти. Крейг е приет в болницата във Велико Търново – МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов АД – Велико Търново. Направени са му изследвания, след което Крейг е помолен чрез партньора му Мартин да бъде отведен от болницата. Документи за лечението му във въпросната болница не са му издадени. Както каза Мартин: „Просто ни изхвърлиха“. (В последствие се оказва, че на Крейг му е направен бърз тест за ХИВ, без негово разрешение и без да бъде уведомен за това). Мартин отвежда Крейг в болницата в Плевен, където отново им е отказано да го приемат. Мартин седи насред град Плевен и гледа как партньорът му бавно си отива пред очите му, на задната седалка на колата им.

Разбира, че ще ги приемат в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ – София и веднага заминава за столицата. В „Пирогов“ Крейг е приет, обгрижен е и е стабилизиран. След като го изписват постъпва в СБАЛИПБ – Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести – “ Проф. Иван Киров”. Там Крейг трябва да започне терапия за ХИВ. Междувременно състоянието му се връща към първоначалното и рязко се влошава. Терапия в Инфекциозна болница не може да бъде започната, докато състоянието на Крейг не бъде стабилизирано. Лекарите в Инфекциозна болница се грижат за Крейг, правят му кръвопреливания и вливане на белтък и това е неговата поддържаща терапия. Междувременно специалистите от Чек пойнт – София (Check point Sofia) се молиха на три болници да го изследват за специфично заболяване. В една от болниците го приеха и го изписаха бързо след това, а резултатите му бяха забавени близо месец. Те трябваше да излязат във вторник, идния вторник, на 7 май, този вторник, който Крейг никога не дочака.

Крейг не почина от ХИВ или СПИН.


Крейг почина от стигмата, която съществува за ХИВ. Стигма, дълбоко вкоренена в обществото ни. Стигма, ширеща се дори и сред медицинските лица и лекарите в България, онези, които в продължение на два месеца игнорираха задълженията си и забравяха Хипократовата клетва. Дискриминация срещу ЛГБТИ хората в България не само има, тя е институционализирана. А днес един от нас си отиде, защото беше гей и защото имаше ХИВ.


Екипът на Действие изказва дълбоки съболезнования на партньора на Крейг и на цялото им семейство.


46 views0 comments
bottom of page