top of page
Search

Прессъобщение: ВАС не признава, че еднополовите двойки имат право на вече сключен в чужбина брак

Updated: Nov 25, 2021

С окончателно решение Върховният административен съд отказа да признае брака на Лили Бабулкова и Дарина Коилова, сключен във Великобритания. Двойката е заедно от 10 години и се опитва да го регистрира и в България, което е задължение на всеки български гражданин, сключил брак в чужбина, но получава отказ.


„Това е нарушение на изконните човешки права, с решението си съдът отказва да ги гарантира за еднополовите двойки“, коментира адвокат Деница Любенова.

„Решението на ВАС противоречи на стандартите, възприети от Европейския съд по правата на човека, тъй като не може да съществува правен вакуум относно обществени отношения, които са налице, но правната система да отказва да ги уреди. Правото на семеен живот на всички хора следва да бъде гарантирано от вътрешното право в страната“, казва адвокат Адела Качаунова.


„Задачата на закона е да регулира реалностите в едно общество. Нашето семейство е една такава реалност и съжалявам, че върховната съдебна инстанция у нас не е имала куража да признае този факт. Непризнаването на брака ни няма силата да разруши връзката между нас. Но има силата да направи живота ни много по-труден. Жалко е, когато собствената ти държава ти създава трудности и те кара да се чувстваш малък и нищожен, и съм сигурна, че в това отношение много хора знаят как се чувстваме. Сега обаче идват хубави празници и просто искаме да пожелаем на всички да ги посрещнат с най-близките си, с топлина и обич, както ще направим ние“, казват Лили Бабулкова и Дарина Коилова.


Още през 2017г. Лили и Дари завеждат дело в Административен съд – София град срещу отказа на Район Люлин да регистрира брака им. Решението беше обжалвано от екипа на Действие, заедно с подкрепата на адв. Деница Любенова, адв. Христо Христев, адв. Христо Копаранов и адв. Адела Качаунова.


Освен че самото решение е шокиращо за европейска държава в 21 век, за пореден път Върховният административен съд действа в разрез с професионалната съдебна практика — изпраща прессъобщение без да публикува мотивите. Младежка ЛГБТ организация Действие, която води делото, разбра за решението днес, от медиите.

Според адв. Христо Копаранов, в „решението си ВАС се е опитал да се позове на определени решения на ЕСПЧ и на Съда на ЕС, но прави впечатление, че подборът на тези тези решения е тенденциозен. Така например се посочва, че ЕСПЧ изисква да се търси баланс между личностен и обществен интерес, но съдът пропуска по-късните решения, че еднаквият пол не може да се използва като аргумент за обществен интерес.“


„Ние сме граждани на България. Ние сме хора. Защо нашите права не се признават? България позволява създаването на една сива зона, където правата на ЛГБТИ хората не се регулират, а се потъпкват. Това е финалното решение по делото на Лили и Дари, но не е финалът на битката ни за равни права. Борбата продължава! Каним всички, които вярват в равенството на гражданите пред закона да подкрепят протеста за равни права на еднополовите партньори и техните семейства, който ще се състои утре, петък, 13 декември, 18:30 часа пред Народното събрание“, каза Венета Лимберова – председател на Младежка ЛГБТ Организация Действие.


Организацията призовава всички, които вярват в равните права на еднополовите двойки, да се включат към протеста Права за еднополовите партньори и техните семейства. Той ще се състои на 13 декември от 18:30 пред Народното събрание.




265 views0 comments
bottom of page